Plagiaatcontrole

Docenten: gebruik via Blackboard

Documenten die via een Blackboard assignment worden ingeleverd kunnen door Ouriginal gecontroleerd worden. Met onderstaande instructies kun je een Ouriginal Assignment aanmaken. Dat werkt als volgt:

Stap 1

 • Bij het aanmaken van een Assignment voeg je de Ouriginal check toe via de Content Editor.
  Klik op de drie puntjes om het gehele menu uit te klappen in de content editor:
 • Na het klikken op de drie puntjes zie je rechts een plus icoon in de onderste balk.
  Klik op het plus icoon:
 • Scrol naar beneden om bij de Ouriginal tool te komen. Klik op de Ouriginal tool.

Stap 2

 • Nu krijg je een pop-up te zien:
 • Bij ‘Educator Account’ staat je universitaire e-mailadres.
  Het advies is om dit niet aan te passen, tenzij jij niet degene bent die de rapporten moet ontvangen. Als je dit aanpast, vul dan altijd een universitair e-mailadres in (en nooit een Receiver adres dat eindigt op @analysis.urkund.com).
 • Met de optie ‘Allow a student to view originality report’ krijgen studenten een link naar het rapport te zien. Vink deze optie nooit aan, studenten mogen en kunnen namelijk niet op het rapport inloggen.
 • De optie ‘Include similarity score in Grade Center’ voegt een extra kolom in het Grade Center toe, waarin de similarity scores van alle ingeleverde documenten te zien zijn. Met deze optie kun je een totaaloverzicht creëren van de scores. Als je deze niet gebruikt zul je elke uitslag individueel op moeten zoeken of de kolom zelf zichtbaar moeten maken in het Grade Center.
  Let op: de kolom met similarity scores is terug te vinden in het Grade Center, deze is echter verborgen. Ga naar Manage >> Column Organization en maak de kolom zichtbaar om deze in het Grade Center te tonen.
 • Heb je een assignment aangemaakt maar ben je vergeten de Ouriginal check te activeren, dan kun je achteraf ‘Submit previously received answers for plagiarism control’ aanvinken en worden de ingediende documenten alsnog gescand.
 • De optie ‘Include written submissions by students’ staat default aan. Het advies is om het vinkje bij ‘Include written submissions by students’ uit te zetten bij het aanmaken van het assignment. Deze wordt dan niet meegenomen in de plagiaatscanner. De plagiaatscanner ziet dit anders als een ingeleverde opdracht en gaat naast het door de student geüploade document hier ook plagiaatdetectie op uitvoeren.

Stap 3

 • Als je het aanmaken / bewerken van de Assignment hebt afgerond, verschijnt er een Ouriginal logo bij de Assignment:

Stap 4

 • Wanneer een document wordt ingediend door een student ontvang je een link naar het rapport in Ouriginal op je universitaire e-mailadres.
  Zie de FAQ om deze notificaties uit te schakelen.
 • Het rapport kun je ook via het Grade Center bekijken. Ga daarvoor naar Grade Center -> Full Grade Center, zoek de desbetreffende opdracht, klik op het grijze pijltje en ga naar View Grade Details:
 • Onder Grading Notes staat de link naar het rapport in Ouriginal. Klik op de link en je wordt doorgestuurd naar Ouriginal. Selecteer onder Sign in using your institution Utrecht University en klik op ‘Sign in via institution’ . Log daarna in met je Solis-id op het scherm dat opent.

Meer informatie

Blackboard instructie assignment plaatsen en laten inleveren Ouriginal FAQ met instructie hoe e-mail notificaties uit te zetten Uitgebreide handleiding